Spring til indhold

Dagligdagen i Ryhus

Ryhus består af både det spontane og løse, som er kollektivets hjerte, og det organiserende og systematiske, der er dets hjerne. I et andelskollektiv, der består af ca. 20 mennesker (og en kat), er det nødvendigt med nogle forskellige systemer til at organisere dagligdagen. Systemerne skaber de uformelle rammer, som vi hver dag møder hinanden i. Det er alt lige fra den daglige fællesaftensmad til diverse udvalg.

Men det hele er ikke bare systemer. Kollektivets hjerte er lige så meget samtalerne over morgenmaden, kaffepludren om eftermiddagen, løs snak til goûter i haven om henad aftenen, en saunatur efterfulgt af en tur i søen om aftenen og meget mere.

Aftensmad

Vi har fælles aftensmad hver dag.

Når klokken ringer over Klostervej kl. ca. 18.30, så er der endnu engang en ryhuser, der har kokkereret. På tavlen i køkkenet kan den flittige kok se, hvor mange tilmeldte, der er til dagens spisning, og de sultne kollektivister kommer nu fra de to huses mange hjørner valfartende ned i spisestuen. Maden er økologisk, tirsdag er fiskedag, og onsdag er vegetarisk.

Beslutningsstruktur

I Ryhus har vi de såkaldte a-møder hver 5. søndag, hvor vi vender de ting, der kommer op, når man bor knap 20 mennesker sammen.

Herudover har vi adskillige udvalg, der fortløbende håndterer de mere hverdagslige funktioner, som vores fællesskab har.

  • Byggeudvalget: Tager sig af driften af det fysiske hus og planlægger arbejdsdage.
  • Forretningsudvalget: Sørger for den økonomiske side af driften.
  • Haveudvalget: Passer på vores prægtige have.
  • Indslusningsudvalget: Lægger opslag ud efter nye beboere og sørger for en varm velkomst til nye indflyttere.
  • Kostudvalget: Sørger for vores fælles kostindkøb mv.
  • Nyttehaveudvalget: Dyrker den spiselige del af haven.